Spread the love

Bireysel Finans; kişinin veya ailenin, finansal riskleri ve muhtemel hayati olayları göz önünde bulundurarak, gelir, gider, bütçe, tasarruf, vergi, birikim ve yatırım konularını kısa ve uzun vadede yönetmesine denir. Bireysel Finans konularına örnek olarak; gelir yönetimi, bütçe hazırlama, kredi kartları, ev, araba ve ihtiyaç kredileri, sigortalar, tasarruf yöntemleri ve yatırım araçları (döviz, mevduat, borsa vs.) verilebilir. Ama genel çerçevede, kişinin ve/veya ailenin hayatında alacağı para ile ilgili bütün karar, yöntem ve uygulamalar Bireysel Finans çatısı altında toplanabilir.

Para ile alabileceğiniz en değerli şey nedir? isimli daha önceki yazımda, paranın hayatımızdaki yadsınamaz öneminden ve bizim ona yüklediğimiz anlamlardan bahsetmiştim. Günlük olaylarda aldığımız kararlarda para bizim için vazgeçilmez bir parametre, ama acaba para ile olan ilişkimiz hep günübirlik mi?

Bireysel Finans, Dolar Kuru ve Mevduat Faizinden mi İbaret?

Yazılarımda soru sormayı çok sevdiğimi farketmiş olabilirsiniz. Sanırım daha önceden kendi sorduğum soruları başkalarının da sorduğunu ve bunlara cevaplar aradığını düşündüğüm için bu şekilde yazıyorum. Sadece bu da değil sanırım, küçüklüğümden beri farkında olmadan Sokrates’in soru sorma yöntemini içgüdüsel olarak uyguluyorum.

Sokratik yöntem 3 aşamalı olarak gerçekleşmektedir. İlk aşamada karşıdaki kişiye sorular sorularak onun neyi bilip neyi bilmediği araştırılır. İkinci aşama ironi (ironie) yani alaydır. Son olarak ise fikir doğurtulmaya (maieutique) başlanır. Günümüz eğitim sisteminde Sokratik yöntem, buldurma yöntemi olarak uygulanmaktadır. Modern anlamda soru cevap yöntemi (katehetik yöntem ya da ilmihal yöntemi) ile başlayan süreç bir anlamda tümevarım yöntemidir. Soru cevap yöntemini (bilginin edinilmesi için hazırlık aşamasını) buldurma süreci izler. Kişi, bildikleri ve sorulan sorulara verdiği cevaplardan çıkarsadıkları sayesinde karşısındakinin bilgilerine ulaşır.

Kaynak: Wikipedia

Bu yöntemi Sokrates kadar iyi yapabildiğimi sanmıyorum, ama soru sorarken herkesin aklında merak ve kendi doğrularının yüzüstüne çıkmasını umuyorum. Konuya dönersek eğer, paraya önem veriyoruz ama onunla ilişkimiz çoğunlukla günübirlik. Mesela kaçımız emeklilik dönemimize finansal açıdan hazırlık yapıyoruz? Hadi o kadar ileri gitmeyeyim, kaçımız 5 yıl sonra yapacağı ev/araba gibi önemli miktardaki yatırımlarını veya birikimlerinin durumunu planlıyor? Aylık harcamalarının hesabını tutanımız kaç kişi?

Yatırım konuşmayı millet olarak sevdiğimiz söylenebilir. Döviz kurlarını, altın fiyatlarını hatta prim yapan semtleri günlük takip etmeyi ve konuşmayı seviyoruz. Ama vizyonumuz hep günübirlik! Yatırım risklerini orta ve uzun vadede hesaba katmak, elimizdeki paraya ne kadar süre içinde ihtiyacımız olacağı, yatırımımızdan kazanç beklentimizin ne kadar olduğu gibi daha bir çok günümüzü aşan konuları pek göz önünde bulundurmuyoruz.

Bireysel Finans Neden Önemli?

@OzanBingöll isimli bir üstad, Twitter’da vergiyle alakalı dikkat çekici bilgiler paylaşıyor. Geçenlerde orada şöyle bir konuyu gündeme taşımıştı:

Vatandaş, üzerindeki vergi yükünün farkına vardıkça ve bütçedeki en büyük payın ödediği vergilerden oluştuğunu bildikçe, vergi bilincine sahip bir birey olarak kamu harcamalarını sorgular hale gelecektir.

Kısaca vatandaş verdiği vergilerin nereye gittiğinin pek farkında değil, farkında olsa sorgulardı diyor. Haklı! Ama bırakın verdiğimiz vergilerin nereye gittiğini takip etmek, kaç kişi geçen ay/yıl hangi kalemde ne kadar harcama yaptığını not alıp takip ediyor? Bir çoğumuz çalışıp didinip alınteriyle kazandığımız parayı nereye harcadığının farkında değil! Kredi kartını cırt çekiyor, maaş yatınca ödüyor, bitti gitti!

İşte bu yüzden Bireysel Finans çok ama çok önemli! Ne kadar kazandığımızı, gelir ve giderlerimizi bütçelemeyi, tasarruf/birikim hedefleri koymayı, yatırım kararlarını bilinçli olarak vermeyi, yatırımlarımızın getirilerini ölçebilmeyi ve uzun vadeli finansal geleceğimizi şekillendirmeyi öğrenmeliyiz ve dikkatle takip etmeliyiz.

Bireysel Finans Bireysel Finans – Yatırım kategorisinde bu konularda ve bizim gibi küçük yatırımcıyı ilgilendiren günlük finansal konularda elimden geldiği kadar paylaşımlarda bulunacağım. Lütfen blogdan ve @MrMilyoner twitter hesabımdan takip edin!